Ste se kdaj vprašali zakaj v šolah ne učijo čisto nič pametnega o financah? O tako pomembni temi za življenje! Od tega znanja je odvisno kako bomo živeli. Če bomo naredili nekaj ključnih napak, se celo življenje ne bomo izkopali iz začaranega kroga.

 

Sistemu ni v interesu, da smo finančno neodvisni!

Živimo v potrošniški družbi, ki nas sili k zapravljanju, trošenju denarja. Celo denarja, ki ga še zaslužili nismo. Samo zato, da lahko družbi pokažemo, kaj vse si lahko privoščimo. Za sistem je namreč najbolje, če se prebijamo iz meseca v mesec, od položnic do položnic, od plače do plače. Če smo dolgoročno zakreditirani še toliko bolje. Pomeni da bomo še bolj poslušni, saj smo odvisni od tiste plače, sicer takoj bankrotiramo.

V nobenem primeru sistemu ni v interesu, da smo finančno neodvisni. Zato nas o tem nikjer ne učijo in tudi naši otroci pomembnih lekcij za življenje s tega področja, ne bodo dobili v šolah. In če jim želimo dobro, potem jih moramo sami naučiti o teh stvareh.

 

Zakaj varčevati?

Kateri so najpogostejši cilji zaradi katerih varčujemo za naše otroke?

– Nepremičnina,

– Avtomobil,

– Šolanje,

– Zagonski kapital za lasten posel.

 

In zakaj varčujemo za naše otroke? Ker jim želimo dobro oziroma najboljše. Logično in razumljivo. Vendar moramo pri tem biti previdni. Če bomo otrokom vse servirali na pladnju, jim bomo s tem naredili medvedjo uslugo. Če jim uresničimo vsako njihovo željo, zadostimo vsaki njihovi potrebi, jim pomagamo ob vsaki težavi, ki se pojavi, potem jih nismo pripravili na življenje. Ob prvem izzivu, ko jim mi ne bomo mogli več pomagati, se bodo znašli v situaciji, na katere niso pripravljeni in lahko jim to predstavlja pre hudo zapreko.

 

Resnično jim lahko pomagamo tako, da jih podučimo vsaj o teh štirih ključnih stvareh:

1. Razlika med stvarnimi vrednostmi in denarnimi vrednostmi

2. Razlika med slabim in dobrim kreditom

3. Pravilo 10 %

4. Zlato je pravi denar

 

Poleg tega pa bomo veliko naredili že s tem, da finančno poskrbimo sami za sebe. Da ne bomo še mi predstavljali dodatno breme za naše otroke, ko se upokojimo.

V posnetku webinarja smo pokazali dva primera, kako lahko pridemo do enakega stanovanja. V prvem, splošno znanem primeru nas to stane 427€ na mesec, v drugem primeru, ki ga na žalost ne pozna večina Slovencev, pa samo 139€ na mesec.

Prav tako smo pokazali kako lahko z varčevanjem relativno majhnega mesečnega zneska, našim otrokom zagotovimo vsakih 5 let nov avtomobil.