Centralne banke po vsem svetu imajo med svojimi deviznimi rezervami tudi naložbeno zlato. Nekatere gospodarsko najbolj uspešne države na svetu imajo v svojih deviznih rezervah celo preko 60 % naložbenega zlata. To pomeni, da držijo manj kot 40 % FIAT valut (dolarjev, evrov, frankov, …) v svojih deviznih rezervah (zanimivost: nakupi centralnih bank tudi pozitivno vplivajo na ceno zlata).    

Zakaj centralne banke kupujejo naložbeno zlato?

  Države, ki imajo največ zlata (vir: www.gold.org):   Leta 2013 je takratni predsednik Evropske Centralne Banke (ECB) Mario Draghi na novinarski konferenci odgovoril na vprašanje Da Silve iz Univerze Harvard, zakaj centralne banke kupujejo zlato. Povedal je, da so razlogi v: – zagotovilu varnosti, – dokaj dobri zaščiti pred nihanji dolarja, – diverzifikaciji tveganja in – mnogih drugih razlogih. Poleg tega je komentiral, da bi bilo rumeno kovino nespametno prodajati in da centralne banke, ki so se kljub temu v preteklosti odločile za prodajo svojih zlatih rezerv, niso bile smatrane kot grozno uspešne. To je eden redkih pozitivnih zapisov o naložbenem zlatu s strani kakšnega uglednega predstavnika pomembne centralne banke. Na splošno velja to tudi za predstavnike širšega bančnega sektorja. Kar je logično, saj njim ni v interesu, da bi ljudje na splošno bili finančno močni in neodvisni. Zato od teh ljudi pogosto slišimo, da je naložbeno zlato nedonosna naložba, da ne prinaša nobenih obresti ali dividend, da nima nobene uporabne vrednosti in podobno. Vi pa se sedaj vprašajte, ali so pri tem iskreni, če ga sami na drugi strani kopičijo.    

Katere države kupujejo največ zlata?

  Zadnjih 12 let smo namreč priča neprestanemu neto kupovanju zlata s strani centralnih bank. To počnejo potihoma, brez vsakega pompa. Ampak stalno in zanesljivo. Predvsem Kitajska, Rusija in Indija so v teh letih po uradnih podatkih skupaj kupile skoraj 3.000 ton zlata. Je pa treba upoštevati tudi to, da je Kitajska zadržana pri razkrivanju tovrstnih podatkov. Nazadnje so stanje zlata v svojih deviznih rezervah objavili leta 2019. Mnogi poznavalci še močno dvomijo v točnost objavljenih podatkov. Kitajska je namreč največja proizvajalka plemenite kovine na svetu. Ob prepovedi izvoza le-te je še največja uvoznica zlata na svetu. Zato so zelo žive špekulacije, da se Kitajska (v sodelovanju še z nekaterimi prijateljskimi državami) pripravlja na izdajo rezervne valute kot alternativo dolarju, ki bi imela kritje v naložbenem zlatu.   naložbeno zlato  

Centralne banke so letos kupile za 300% več zlatih palic kot pred enim letom

  Zanimivi so podatki, ki jih je objavil WGC (World Gold Council) v svojem poročilu za tretji kvartal leta 2022. Samo v tem kvartalu so centralne banke kupile skoraj 400 ton rumene kovine, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. V prvih treh kvartalih skupaj so centralne banke kupile 673 ton zlata, kar je več kot celotna letna količina v kateremkoli letu po 1967. Takrat je bil dolar še vezan na zlato (po letu 1971 s propadom sporazuma iz Bretton Wooda ni več vezave). Mimogrede, od leta 1967 do leta 1975 (torej v osmih letih) se je cena zlata več kot popeterila. Cena za unčo pa je zrasla iz 35$ na 200$ Ta dogodek je pomemben, ker iz njega lahko predvidevamo, da se centralne banke s polno paro pripravljajo na krizo.    

Naložbeno zlato in kriza

  Naložbeno zlato je znano kot ena najboljših zaščit pred gospodarskimi krizami in recesijami ter se kot zaščita kapitala v tem obdobju uporablja že dolgo časa. Med eno največjih kriz (leta 2008) se je cena zlata povzpela za več kot 150%, medtem ko so nekatere ostale naložbe izgubile več kot 70% svoje takratne vrednosti. Mnogi Slovenci uporabljajo plemenito kovino kot zaščito pred prihajajočo krizo, ki bo po mnenju mnogih strokovnjakov ena najhujših, ki bo doletela naše gospodarstvo. To jim omogoča V&D ZLATI ŠPAROVEC, prvi slovenski produkt, ki že od leta 2010 mnogim Slovencem omogoča mesečno varčevanje v naložbenem zlatu z zneski že od 50€ navzgor. To je način kupovanja zlata v fizični obliki, kjer je poskrbljeno za vse, kar je pri zlatu pomembno. Poleg tega je produkt zelo prijazen strankam: mesečni nakup ni obvezen, znesek nakupa se lahko kadarkoli spremeni, ni nobene vezave, vse je transparentno in še več.