Na podlagi včerajšnje objave, da je Pfizer v sodelovanju z BioNtechom razvil učinkovito cepivo proti COVID-19, ki je v tretji fazi testiranja in naj bi bilo 90 % učinkovito, so podivjali kapitalski trgi. Delniški indeksi so se močno dvignili. Euro Stoxx 50 na primer za več kot 6 %. Nafta se je podražila za več kot 7 %. Na drugi strani pa se je zlato pocenilo za skoraj 5 % in srebro za skoraj 6%. Prav tako tudi »delajmo od doma« podjetja. Delnice Zoom videa so se pocenile za več kot 17%.

Vlagatelji in trejderji po vsem svetu so to resnico na ljubo pričakovano informacijo vzeli kot prelomno. Kot da bo cepivo proti virusu vse obrnilo na glavo in da bo zdaj spet vse tako kot je bilo. Seveda je to zelo pozitivna informacija. V kolikor bo cepivo resnično tako učinkovito, potem lahko dejansko pričakujemo konec tako drastičnih proti korona ukrepov, kot smo jim priča od marca letos in sčasoma se bodo začele stvari v določenih branžah, ki so bile do sedaj najbolj na udaru, normalizirati.

Vendar moramo biti realistični. Najprej, cepivo še ni odobreno, je še v fazi testiranja. Tudi če bo do konca novembra odobreno, kot nekateri napovedujejo, bodo do konca tega leta proizvedli največ 50 milijonov odmerkov, v letu 2021 največ 1,3 milijarde. Potrebnih pa je nekaj milijard odmerkov. Torej epidemije cepivo ne bo začelo zaustavljati še najmanj pol leta. Gospodarstvo je že do sedaj utrpelo ogromno škode. V naslednje pol leta je bo utrpelo še več. Države so že do sedaj morale sprejemati gromozanske stimulativne ukrepe in s tem bodo morale nadaljevati. Zadolženost držav se bo še dodatno povečala, natiskati bodo morali še več denarja. In tudi ko bo epidemija zajezena, ko se bo gospodarstvo spet odprlo, to ne bo pomenilo, da bo takoj vse tako kot pred korona krizo. Nikakor ne! Da se bo gospodarstvo vrnilo na nivoje pred krizo, bo potrebnih več let. Ko se bo gospodarstvo začelo pobirati, je za pričakovati povišano stopnjo inflacije, da se uravnotežijo cene življenjskih stroškov z drastično povečano količino denarja v obtoku. Centralne banke bodo še vsaj nekaj let primorane nadaljevati s politiko nizkih obrestnih mer.

Kaj to pomeni za zlato?

Vse to nam govori, da so trenutne reakcije trgov pretirane. Ne bi me presenetilo, če bi se delniški indeksi v naslednjem obdobju sesuli. Trenutno so na zelo visokih nivojih, gospodarstvo pa je v izjemno slabi kondiciji (v tako slabi ni bilo že zelo, zelo dolgo). Na drugi strani je zlato v očitnem bikovskem trendu. Praktično vsi dejavniki ostajajo nespremenjeni in ni za pričakovati, da bi se to kmalu spremenilo. Zato lahko takšen nihaj cene navzdol, razumemo kot lepo priložnost za dodatne nakupe in se še bolje pozicioniramo za nadaljno rast cene zlata.